20.10.13

Batteriproblemet!

Kviksølvbatterier blev almindeligt anvendt i mange klassiske kameraer fra 1960'erne og 1970'erne for deres cdS (cadmiumsulfid) målesystemer. Kviksølvsbatterier (Mercuric oxide batterier) giver en konstant og stabil 1,35 volt over det meste af deres liv. Det betyder, at kameraet ikke skal have spændingsreguleringskredsløb, hvilket væsentligt sænker produktionsomkostningerne. Desværre blev kviksølvbatterier ulovlige i USA i 1980'erne og er ikke tilgængelige mere. Men alt er ikke tabt. Der er flere løsninger nedenfor.

Her er en god artikel (engelsk) på problemet og løsninger - klik her!
Endnu en gennemgang af problemet og en løsning for de fingernemme. - Klik her...
Endnu en beskrivelse af problemet og flere forslag til løsninger - Klik her...

Hvis du VIL have de "gamle" batterier - kan du bestille dem fra RUSLAND... de koster $10 pr stk + forsendelse. - Klik her for at besøge siden... 

Alternativer til kviksølvbatterierne er enten høreapparat-batterier eller en kombination af alkaline-batterier og en adapter der regulerer spændingen. Hvis ikke spændingen reguleres vil lysmåleren vise forkert. Det kan i nogen grad opvejes ved at indstille kameraet til en anden filmfølsomhed.
Her er lidt uddrag af de enkelte batteritypers karakteristikker:


Alkaliske batterier.

Meget almindeligt i str. C, D, AA og AAA m.fl. Nye batterier giver 1,5V, men spændingen falder hurtigt i løbet af levetiden. Batterietypen har høj indre modstand, hvilket betyder at de afleverer strømmen "langsomt" hvilket igen betyder at de ikke egner sig til apparater som trækker meget strøm i kort tid, f.eks. blitz eller motordrev som skal være klar hurtigt igen.

Zink / Carbon / Zinkchlorid

Anvendes i såkaldte "Standard" og "Heavy Duty" batterier i str. C, D, AA og AAA. Nye batterier giver 1,5V men falder hurtigt i spænding. Har meget lavere kapacitet end Alkaline-batterier og anbefales ikke til kameraer og udstyr.

Sølv-oxid

Fra 1970'erne begyndte kameraproducenterne at bruge sølvoxid-knap-batterier. Sølvoxidceller giver 1,55V i frisk tilstand, men spændingen falder også igennem dets levetid, dog ikke så hurtigt som alkaliske batterier men hurtigere end kviksølvsbatterierne. Derfor er kameraer beregnet til disse batterier forsynes med et såkaldt "brokredsløb", et reguleringskredsløb der reducerer effekten af den faldende spænding.

Lithium-Mangan.Dioxid (LiMnO2)

I slutningen af 1990'erne var selv enkle kameraer som Leica M7 krævende i strømforbrug da de havde avancerede CPU-enheder som krævede strøm under brug. Producenterne begyndte i stor stil at anvende lithiumceller med Lithiummangan-dioxid. Disse celler har navne der starter med CR som f.eks. CR2032, CR1 eller 2CR5.
Disse typer har en stor kapacitet i forhold til deres størrelse. De fungerer også bedre i koldt vejr. De har typisk en holdbarhed på over 10 år.

Lithium-Jern-Disulfid (Li-FeS2)

Disse celler er et ret nyt fænomen. De præsterer 1,5V og kan derfor erstatte zink-manganbatterierne i almindelige størrelser som AA og AAA. De har længere holdbarhed og er bedre egnet til apparater med stort strømforbrug i kort tid, som f.eks. blitz-enheder og motordrev samt digitale kameraer. Ret høj pris i forhold til standard-alkaliske batterier.

Genopladelige batterier

De ældre Nikkel-Cadmium-baserede typer er næsten helt erstattet af NiMh (Nikkel-Metalhybrid) og efterhånden er mange igen erstattet af de nye Lithium-Polymer, Lithium-Ion og andre Lithiumbaserede typer opladelige batterier.
Det er dog ikke alle ældre blitz og kameraer der kan anvende genopladelige batterier. Undersøg nøje om netop dit kamera kan anvende dem.Ingen kommentarer:

Send en kommentar