13.5.14

Konica FP-1

1981-83


Fuldautomatisk SLR uden mulighed for manuel indstilling.
Der kan monteres eksternt motordrev.

Beskrivelse:
Konica FP-1, introduceret i 1981 og taget af programmet i 1983.
Et 35mm SLR (Single-Lens-Rangefinder) kamera med TTL (Through-The-Lens) måling og et stort udvalg af udskiftelige objektiver.
Et usædvanligt kamera. Kameraet indstiller selv både lukker og blænder, uden mulighed for manuel indstilling. Det reducerer brugerens indsats til ilægning af film,, indstille fokus, trykke på udløseren og spole frem.
Kameraet kan yderligere forsynes med et motordrev: Auto-Winder F.

De fleste SLR-kameraer på dette tidspunkt havde fuld manuel indstilling, med mulighed for at vælge et eller flere automatikindstillinger (lukker- eller blænderprioritering).
FP-1 er i grunden et kompakt-kamera, ligesom mange andre søgerkameraer, men med fordelen af at TTL-målersystem og udskiftelige objektiver. Et lignende kamera er Canons senere T-50.

AE-indstillingen var usædvanlig.
Kameraet opererede med kun 3 mulige blænderåbninger: 2,8, 5,6 og 11. Der blev brugt lukkertider fra 1/30 til 1/1000 i spring på 1/3 lysværdi. Det betød at et objektiv med f/1,8 havde fuld lysåbning i søgeren, men ved eksponering ville blænderen være f/2,8. En f/3,5-linse ville anvende f/5,6 som maks. blænderåbning ved eksponering. Den eneste mulighed for manuel kontrol af eksponeringen var ved at "snyde" kameraet ved at indstille filmhastigheden på en anden værdi.

Kameraet føles og håndteres udmærket, men lider af en meget støjende lukkermekanisme.

Man skal passe på med at bruge andre batterityper, da f.eks. et lithium-batteri kan give fejlindikering på batterimåleren.

I det store og hele virker kameraet robust, men batteriholderens lukkemekanisme virker noget billig.
Kameraet har en tendens til at samle støv inde i kameraet på grund af en ikke tæt kobling til motordrevet.

Der er konstateret ekstra stor slidtage på objektiv-koblingen ved anvendelse af ikke-Konica-objektiver. Det anbefales at disse objektiver af- og påmonteres med ekstra forsigtighed.

Mere information:
buhla.de - Klik her...
kamerapedia - Klik her...
wikipedia - Klik her...
camera-wiki - Klik her...FP-1 (3) Stand:
God stand men er ikke testet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar